NU SUNTETI LOGAT
Scrie email-ul si parola. Daca nu ai un cont il poti crea aici.
Se poate desena si fara sa ai cont dar nu vei avea posibilitatea sa adaugi comentarii la desene.
Utilizator: Mister :)
Note primite:
11:0
22:0
33:0
44:0
55:0
66:0
77:0
88:0
99:0
1010:95
Titlu: Piggy.. :) 
Data: acum 14 ani si 336 zile
Dimensiune: 58 K
Vizualizari: 676
Rating:
10 din 95 voturi
Tags:  
Descriere: Gripa porcina..Detalii Mai jos.. 
Mister :)
Utilizator: Mister :) acum 14 ani si 336 zile

In aprilie 2009, un nou tip de virus a aparut in America. Virusul A (H1N1) sau gripa porcina, cum i se mai spune, s-a transmis de atunci la aproximativ 10.200 de persoane, din ce in ce mai multe tari raportand astfel de cazuri. Printre cele mai afectate sunt Statele Unite ale Americii, Spania, Mexic, Japonia, Taiwanul sau Canada.



Originea si cauzele aparitiei acestei boli nu sunt foarte clare, avand in vedere ca semnalul de alarma s-a dat la mijlocul lunii aprilie, atunci cand o femeie a murit la Oaxaca, dar posibile cazuri de imbolnavire se semnalasera cu o luna inainte in Mexic.



Romania nu a fost nici ea ferita de acest virus, la momentul actual 8 romani fiind infectati. Si cum specialistii afirma ca pericolul nu a trecut, intrucat virusul se raspandeste mult mai repede in sezonul rece, iata cateva informatii de baza cu privire la acest fenomen.



Ce este virusul de tip gripal A(H1N1)?



Este un subtip al virusului gripal de tip A ( intalnit la pasari si unele mamifere ) ce afecteaza de aceasta data oamenii. De multe ori se foloseste termenul de gripa porcina tocmai pentru ca unele dintre genele acestui virus sunt asemanatoare celor care apar la porcii din America de Nord. Totusi, studiile ulterioare au demonstrat faptul ca virusul H1N1 este diferit, el continand elemente genetice din tulpinile virusurilor ce afecteaza oamenii, pasarile si porcii. Astfel, virusul aparut in aprilie 2009 este de fapt un amestec al mai multor tipuri de virusuri gripale.



Cum se transmite?



In cazul porcilor, virusul se raspandeste prin contact direct sau indirect cu alti purtatori. La oameni, atat modul de trasmitere, cat si simptomele sunt asemanatoare unei gripe obisnuite. Nu poti contracta acest virus mancand carne de porc. Autoritatile au asigurat populatia asupra faptului ca orice transport de carne de porc este atent verificat si ca, prelucrata termic corespunzator, carnea de porc nu prezinta nici un pericol.



In schimb se transmite prin tuse, stranut, contactul direct cu obiectele infectate sau prin particulelele de saliva ce raman in aer dupa manifestari ca ras, tuse, stranut etc. Este stiut faptul ca acest virus rezista in atmosfera pana la doua ore, iar pe obiecte intervalul este de 2-8 ore.



Care sunt simptomele?



Manifestarile sunt asemanatoare celor ale unei raceli banale: febra peste 38 de grade, durere in gat, dureri musculare, cefalee, frisoane, stare de apatie, oboseala prelungita, diaree, voma si in special tuse seaca si secretii nazale apoase.



Spre deosebire de gripele de sezon, gripa porcina nu poate fi tratata acasa, asa ca prezinta-te la medic daca ai aceste simptome si ai fost de curand in tarile afectate. Starea pacientului infectat cu virusul H1N1 se inrautateste rapid, existand riscul de a se ajunge la pneumonie sau alte infectii virale.



Chiar daca in Romania s-au inregistrat numai forme usoare ale gripei porcine, virusul A(H1N1) poate provoca si moartea pacientului, in cazul in care acesta nu se prezinta la doctor inca din faza incipienta si nu respecta tratamentul impus de medic.



Cum se depisteaza?



Absolut necesare sunt analizele ORL - secretie nazala, exudat faringian, cat si analiza sangelui si examenul clinic general. Testele de laborator se fac la Institutul National Cantacuzino, centru acreditat de a efectua aceste investigatii pentru Romania, dar si pentru alte noua tari din Europa.



Ce poti face pentru a preveni contaminarea cu virusul de tip gripal A(H1N1)?



1. Respectarea regulilor de igiena persoanala sunt imperios necesare. Spala-te pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa ce tusesti sau stranuti.



2. Acopera-ti nasul si gura atunci cand tusesti, stranuti sau cand esti in preajma unor persoane bolnave.



3. Arunca batista pe care ai folosit-o ca mod de protectie.



4. Virusul de tip gripal A(H1N1) nu se transmite foarte usor de la om la om atunci cand ai o imunitate crescuta.



5. Adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata - elimina mancarea de tip junk-food, prajiturile, mezelurile etc, dar include in dieta ta painea neagra, peste, carne alba, cartofi fierti, oua de tara si foarte multe fructe.



6. Fa sport si evita cu orice pret stresul si oboseala cronica.



7. Virusul rezista pe obiectele din jurul nostru pana la 8 ore. Asadar, este recomandat sa le stergi cu substante dezinfectante, si sa eviti sa iti atingi nasul, gura si ochii prea des pentru ca nu vei face altceva decat sa cresti riscul de raspandire al germenilor.



Cum se trateaza?



Inca nu a fost descoperit un vaccin contra acestei afectiuni, iar vaccinul impotriva gripei umane nu are niciun efect in acest caz. In prezent se administreaza tratamente cu antivirale ( oseltamivirul si zanamivirul sunt cele mai folosite) – in special atunci cand gripa a dus la unele complicatii. Este important de stiut ca, depistat intr-o faza incipienta, virusul de tip gripal A(H1N1) poate fi combatut.



Pericolul nu a trecut



Specialistii afirma ca riscul de contaminare este mai mare in perioada lunilor de toamna si iarna, atunci cand acest virus se va amesteca cu virusurile de sezon. Medicii vor observa modul de evolutie in emisfera sudica, acolo unde vremea se raceste acum, pentru a putea stabili masurile care vor fi luate la toamna. In cazul in care va fi disponibil un vaccin pana atunci, se va face o prioritizare a modului in care va fi distribuit, intaietate avand copiii, dar si cei care lucreaza in domeniul serviciilor publice.









Cosmina_TH
Utilizator: Cosmina_TH acum 14 ani si 336 zile

fain 10+*

Abbey
Utilizator: Abbey acum 14 ani si 336 zile

ft tare:X...il ador:X

Andra_Daniela
Utilizator: Andra_Daniela acum 14 ani si 336 zile

e foarte frumos desenul!chiar ai talent la desenat asa ca-ti dau un 10!bravo,imi plache molt

Tetris
Utilizator: Tetris acum 14 ani si 336 zile

frumos porc..

muista
Utilizator: muista acum 14 ani si 336 zile

poate luam si noi gripa porcina :))...frumos desen!10+

jianulaura
Utilizator: jianulaura acum 14 ani si 336 zile

bv seamana cu al meu de la tara:))

N3bUnIcKa ScuMp1Ka
Utilizator: N3bUnIcKa ScuMp1Ka acum 14 ani si 336 zile

ce porculetz frumos

nota 10

app vacanta placuta

Mariuka2000
Utilizator: Mariuka2000 acum 14 ani si 336 zile

super... un coleg deal meu a avut gripa porcina dar acum e bine

esti atat de dragutz (dragutza) incat sa imi votezi avatarul?

vreau sa vad cate persoane dragutze sun pe site!

multumesc anticipat!

priya_007
Utilizator: priya_007 acum 14 ani si 336 zile

super

Jack97
Utilizator: Jack97 acum 14 ani si 336 zile

s-a sbarilt pielea pe mn:))

iscoditoare80
Utilizator: iscoditoare80 acum 14 ani si 336 zile

Virusii...concurenta nr1 pt progres...

Al tau sigur nu are se vede pe barbia lui ca e sanatos...

madalyna08
Utilizator: madalyna08 acum 14 ani si 329 zile

tare:)) ..

Ne pare rau, dar nu aveti permisiunea sa adaugati comentarii!!